Invelt rally Pačejov 2024

O minulém víkendu se jel poslední závod v rámci Mistrovství České republiky v rally a to Invelt rally Pačejov 2024. Na tomto závodě tým Duck Racing Autoklub reprezentovala úspěšná posádka z rally Příbram Jan Černý s Petrou Řihákovou v naší Škodě Fabii R5. Konkurence ve „velkém“ mistráku je mnohem větší, proto jsme neměli přehnané ambice, byť top pětka by byla skvělé umístění.

Posádky ve čtvrtek a pátek čekaly seznamovací jízdy a v pátek odpoledne byl na programu shakedown. Honzovi s Petrou stačily dva průjezdy shakedownu, vše fungovalo a posádka zaznamenala 5. čas absolutně. Večer byl na náměstí v Horažďovicích velkolepý slavnostní start pro vybrané posádky a Duck Racing měl tu čest se zde před diváky představit. Kromě závodních aut měli diváci možnost si poslechnout kapelu a na závěr shlédnout ohňostroj.

V sobotu ráno měly posádky start rally a čekal je dvakrát průjezd stejnou rychlostní zkouškou a to RZ Komušín v prostoru bývalého muničního areálu. Jedná se o úzkou trať v lese a po ránu zde bylo po deštích stále vlhko, na což se Honza těšil, protože na kluzkém povrchu se mu vždy daří. Bohužel se ukázalo, že počáteční radost z dobře odjetého shakedownu neodrazila dobré nastavení pro tratě rychlostních zkoušek, které byly charakteristicky odlišné. Přestože se naší posádce nejelo úplně komfortně, bylo to 6. místo absolutně při příjezdu do přeskupení. Kvůli aktuálně konaným krajským volbám na posádky čekalo přeskupení o délce 3 hodiny a poté servis. Pak už se vydali na klasické RZ – Nehodív a pro Pačejov typické Čečelovice. Zde bylo ještě více na časech znát, že Honzovi nastavení naší Fabie úplně nesedí. Do druhé sekce se provedly nějaké změny, ale stále to nebylo ono. Do večerního servisu přijel Honza s Petrou na 7. místě absolutně se ztrátou již 24 vteřin na Věroslava Cvrčka jun. Čekala nás ještě neděle a zhruba 85 km rychlostních zkoušek. Nastavení Fabie se Honzovi v neděli líbilo mnohem víc, ale v první sekci to ještě stále nebylo úplně tak, jak by si představoval. To jen potvrzuje, jak je těžké na vrcholné úrovni najít správné nastavení na dané tratě. Přesto si naše posádka udržovala stabilní výkony a 7. místo absolutně. To se podařilo udržet až do cíle, protože druhá nedělní sekce už byla přesně podle představ a Honza s Petrou si na závěr závodu zajeli pár velmi dobrých dílčích výsledků. V cíli byla naše posádka na 6. místě v rámci RC2, což je v dané konkurenci „velkého“ mistráku přese všechno skvělý výkon. Děkujeme všem partnerům za podporu a budeme se těšit příští víkend na rallysprintu Morava v okolí Šternberku.